www.ismakogie.nl

Het voorjaar komt eraan. De dikke kleren gaan de kast in en we gaan meer naar buiten. Dit nodigt uit om weer meer te lopen en te fietsen. Bewegen is goed, maar denk hierbij ook aan beter bewegen volgens de methode van de Ismakogie. We merken dat de belangstelling groeit. Gelukkig loopt de vraag naar meer cursussen parallel met de opleiding van nieuwe docenten. Begin maart is er een vooropleiding gestart en in juni doen 7 studenten van de tweejarige vakopleiding examen. Fijn, weer zoveel nieuwe collega’s erbij, die wij alvast van harte feliciteren. Onderaan deze nieuwsbrief staat informatie over workshops. Aanvullingen komen in de tussentijd op de site: www.ismakogie.nl


Registratie in het Centraal Register Kort Beroeps Onderwijs
Met veel plezier laten we weten dat onze opleiding geregistreerd staat in het Centraal Register Kort Beroeps Onderwijs (CRKBO). Op 23 december 2016 heeft een audit plaatsgevonden in aanwezigheid van voorzitter Gerda Ploeg en administratief secretaris Annemieke Carbo. De audit richtte zich op de juridische juistheid en compleetheid van officiële documenten (zoals privacyreglement, deelnemersreglement, klachtenprocedure, opzegtermijn, financiële voorwaarden, etc.). Daarnaast werden documenten zoals presentielijsten, registratie vorderingen en beoordelingen, evaluatieformulieren en certificaten beoordeeld. Alle documenten, de vereiste openbare vermelding en de administratie zijn per 31 januari akkoord bevonden. Deze registratie betekent ook dat de opleiding is vrijgesteld van btw.

Deelname internationale bijscholing Weense vereniging
Samen met mijn Nederlandse collega Corry Westgeest ben ik per nachttrein naar Salzburg gereisd om daar van 2 tot en met 4 december 2016 de internationale bijscholing van de Weense Ismakogievereniging bij te wonen. We logeerden in het prachtige Priesterseminar Salzburg, waar ook de lessen gegeven werden. Het thema was Spannungwechsel, Swingung und Rhytmus. Op een aangename en ontspannen wijze werd dit thema en de grondbeginselen ervan uitgediept. Het contact met de buitenlandse collega’s, ook uit Duitsland en Frankrijk, gaf toch weer een andere kijk op de verschillende oefeningen. Op zaterdag na afloop van de les wandelden we met alle docenten en begeleiders naar de Sankt Blasius Kirche voor een prachtig adventsconcert. Aansluitend hebben we de kerstmarkt bezocht en tenslotte gezamenlijk het avondeten gebruikt. Daar kregen we nog bezoek van Sint Nicolaas, ook in Oostenrijk al jaren traditie. We hebben weer veel Ismakogiestof om over na te denken, we hebben veel gezien en waren in goed gezelschap. Kortom, een welbestede reis. Nellie Bos, Olen, België.

Artikel over de bekkenbodem in blad Stichting Bekkenbodem Patiënten
Op een consumentenbeurs in Utrecht kwam Henny Heuff (foto) in gesprek met Willem Mensink, (gepensioneerd) gynaecoloog verbonden aan de Stichting Bekkenbodem Patiënten. Om problemen met de bekkenbodem te voorkomen is Ismakogie natuurlijk de uitgelezen training. Deze methode is voor mannen en vrouwen op elke leeftijd en op elk moment van de dag uit te voeren. Henny vertelde over het belang van de bogen in ons lichaam, die met elkaar samenwerken. De heer Mensink keek haar hoogst verbaasd aan en zei: ‘Dit verband is voor mij totaal nieuw.’ Hij vroeg haar een artikel te schrijven voor het vakblad van hun stichting. Wij publiceren dat artikel op onze website. Henny adviseert het vooral door te geven aan mensen die worstelen met de kring- en de sluitspieren en aan mensen die een facelift overwegen. Alle beschreven bewegingen zijn namelijk van grote invloed op de vorming en het behoud van een stevig gezicht.
Lees het artikel op: www.ismakogie.nl

De invloed van bewegen en muziek op de hersenen
29 januari was Corry Westgeest bij het theatercollege van Erik Scherder in Enschede. Scherder is hoogleraar Klinische Neuropsychologie en hoogleraar Bewegingswetenschappen. Het college ging over de invloed van (niet) bewegen op jonge en oude hersenen en wat muziek teweegbrengt in de hersenen. Zijn colleges zijn wetenschappelijk onderbouwd en zijn voorbeelden uit de praktijk zijn fascinerend. Zo heb je voor goed gebruik van je vingers een goede houding nodig. Een actieve, goede houding stimuleert je hersenen, enz. Geweldig interessant voor een meer theoretische uitwerking van de Ismakogie. Bewegen, is het beste recept. Scherder benadrukt dat het dan niet om intensieve sport gaat, nee, meerdere onderzoeken wijzen uit dat juist gewoon bewegen beter is! Onderzoeken die de kracht van de kleine bewegingen van ismakogie bevestigen. De tijd vliegt om. Ik heb zijn boek Laat je hersenen niet zitten gekocht en natuurlijk heb ik weer even met hem gesproken over Ismakogie. Hij is het met ons eens, dat met al deze kennis veel meer gedaan zou moeten worden om mensen gezond ouder te laten worden.

Even voorstellen: docent Petra Stals (li op foto) uit Roermond
Sinds mijn vroegste jeugd staat mijn leven in het teken van passie voor bewegen. Vanaf mijn elfde jaar kreeg ik balletles. Op 13-jarige leeftijd ging ik naar de dansopleiding aan het Koninklijk Conservatorium voor Muziek en Dans in Den Haag, waar ik op mijn 19de afstudeerde als danspedagoge. Sinds die tijd geef ik les. Eerst aan muziekscholen in de omgeving en sinds 1988 in mijn eigen balletschool in Roermond. Via dansbijscholingen kwam ik in 2002 in aanraking met Ismakogie in een workshop van Lies Bloema. Ik vond deze bewegingsleer zo boeiend dat ik in september meteen met de opleiding gestart ben en het geleerde direct op kleine schaal toepaste in mijn school. Sinds 2005 ben ik gediplomeerd en geef lessen hierin. Ismakogie verrijkt mijn dans- en houdingslessen. Mijn lichaam heeft veel baat bij Ismakogie en het doet mij enorm plezier dit door te geven aan mijn leerlingen en in de lessen de positieve resultaten en uitstraling te zien die deze bewegingsleer teweegbrengt. Zelfs op vakantie laat ik mij soms verleiden om les te geven, zie foto: in Thailand. Het is dankbaar werk.
Kijk voor informatie op:www.www.balletschoolpetra.nl

Onderzoek bevestigt de bewegingsleer Ismakogie
In het magazine van de Volkskrant van 7 januari jl. een opmerkelijk artikel: De hele dag zitten is niet goed voor je. Maar extreem hard sporten hoeft ook niet. Wie vijf keer per week een halfuur sport maar de rest van de dag voornamelijk zit, doet minder voor het lichaam dan wie door de dag heen actief is, zo blijkt uit Maastrichts onderzoek. Dus loop rond, pak de fiets, neem de trap, stoei met de kinderen, maai het gras of maak desnoods het huis schoon maar doe iets. Al die beetjes bij elkaar tellen op, zegt gedragswetenschapper Stef Kremers, hoogleraar Obesitaspreventie aan het Maastrichtse UMC. Een mooie bevestiging van de bewegingsleer Ismakogie, die gericht is op de training van de spieren voor dagelijks gebruik. Na verloop van tijd wordt dit dagelijks gebruik dan juist je training. Vanuit de vereniging hebben 2 leden op dit artikel gereageerd om juist deze waarde van Ismakogie onder de lezers bekend te maken. Helaas heeft de Volkskrant deze brieven niet gepubliceerd. Daarna is er contact geweest met de journalist, die de ingezonden brief opnieuw aanbood aan de redactie. Toch geen plaatsing, wellicht een keer in de toekomst?
Lees het artikel en de ingezonden brieven op: www.ismakogie.nl

Doke van der Neer (foto), gastdocent Ismakogie
In 1964 begon ik als leerling verpleegkundige in het gemeenteziekenhuis in Arnhem. Daarna werkte ik als verpleegkundige in Rotterdam, Groningen voor de psychiatrieopleidingen en in Wageningen. Vrolijke tijden, zomers namen we een paar maanden vrij om te zeilen of druiven te plukken. Nog meer reizen volgden toen mijn man voor de UNO werd uitgezonden naar de Pacific, Midden-Amerika en Afrika. Terug in Nederland gingen we in Doetinchem wonen, daar leerde ik bij Henny Heuff Ismakogie kennen. Daar wilde ik meer van weten en met de goedkeuring van Anne Seidel, die in 1985 in Doetinchem was, begon ik met de docentenopleiding. Met veel plezier heb ik in de verpleging gewerkt, maar geef nu bijna 30 jaar met nog meer plezier en voldoening Ismakogieles aan cursisten en de vakopleiding. Bij de vakopleiding heb ik anatomie en Ismakogie gegeven, en op dit moment ben ik gastdocent Ismakogie. Samen met collega Elly Hoekstra heb ik vanaf 2001 drie Ismakogie oefenboeken uitgegeven bij Panta Rhei en vervolgens op persoonlijke titel ‘Het voetenboek’. Het belang van de juiste houding en de verdieping van de oefeningen zorgen ervoor dat nieuwe inzichten zich blijven ontwikkelen. Ik had niet kunnen vermoeden dat lesgeven en mijn kennis delen met cursisten, collega’s en studenten zo'n waardevolle toevoeging van mijn leven zou zijn.
En ik dank Anne Seidel dat zij haar kennis met ons gedeeld heeft. 

Van achtjes, kauwgom en een Koninklijke houding
Al een flink aantal jaren volg ik Ismakogielessen bij Angelika van der Schilden. Een locatiewissel van Nijkerk naar Putten, maar de enthousiaste instructie van Angelika blijft dezelfde: Denk aan kauwgom onder je schoen...trek nu je voet los zonder die van de grond te lichten. Bij de kassa: denk achtjes om je wervelkolom, of draai achtjes met beide voeten: ongezien! Ze blijven op de grond staan! Door de alledaagse beelden die Angelika oproept, word je je bewust hoe je de spieren in je lichaam gebruikt. De oefeningen worden heel subtiel, praktisch onzichtbaar uitgevoerd. Zo leer je met aandacht en zonder kracht te zetten, te voelen wat er zich afspeelt in je lichaam bij een bepaalde heel kleine beweging. En het juiste gebruik doet veel voor soepel bewegen en een correcte houding. Of je nu staat, zit of loopt. Niet meer hangen op één been. Staan heel lang kunnen volhouden zonder rugpijn. (Eigen ervaring). Of die vergadering waarbij je keurig 'in de koninklijke houding' op je zitbotjes zit. En geleerd hebben hoe je jezelf lichter de trap laat oplopen door alleen maar te denken: 'bovenbenen, bovenbenen'. De lijst aan voorbeelden is nog lang niet volledig maar als je in de lessen en thuis ermee aan de gang gaat, zul je merken dat voor heel veel klachten of klachtjes Ismakogie een heerlijke manier is om jezelf 'rechtop' te houden.
Jeb Wiggers, foto, 74 jaar, Voorthuizen

Workshops van de vereniging o.a. 27 maart in Zaltbommel
Om meer bekendheid te genereren voor Ismakogie en de opleiding tot docent
zijn het afgelopen jaar kennismakingsworkshops georganiseerd door de vereniging.
De komende tijd gaan we daarmee door.

Twee workshops op maandag 27 maart in Zaltbommel
Het thema is: Nek, schouders en hoofd. De ochtendworkshop van 10.00 tot 12.30 uur is volgeboekt, maar bij de middagworkshop van 13.30 tot 16.00 uur zijn nog enkele plaatsen beschikbaar. Het adres is: De Wielewaal, Johan van Oldenbarneveldstraat 1, 5301 CV Zaltbommel.
Opgave bij docent/organisator Marianne van Wijngaarden-Wolder: mariannewolder@hotmail.com of tel. 06-20105707.
Kijk voor de verdere planning op: www.ismakogie.nl


Workshopdag op zaterdag 1 april in Ureterp
Het thema is De puntjes op de i. De workshop is van 9.30 tot 15.30 uur en wordt verzorgd door Joyce Boerrigter en Ellis de Raad. Het adres is: De Wier, De Telle 21, 9247 BH Ureterp.
Opgave vóór woensdag 22 maart bij het secretariaat, bij Jildouw Elgersma: bij voorkeur per e-mail: jildouwelgersma@gmail.com of tel. 06-47484240
Kijk voor informatie op: www.live-ismakogie.nl

Workshops op zaterdagen 10 juni en 12 augustus in Enschede
Ismakogie is gebaseerd op de afwisseling van de spierspanning en gericht op herstel en behoud van de natuurlijke Schwingungsrhythmik. Doordat je bewegelijk blijft, blijf je soepel en mooi. Bovendien worden veel klachten voorkomen en verholpen. De workshoplocatie ligt in een prachtig ecologisch natuurgebied waar we binnen en buiten kunnen oefenen. De workshops zijn van 13.30 tot 16.00 uur en worden verzorgd door Corry Westgeest. Het adres is: Herdenkingspark PuurOord, Strootmanweg 50, 7548 RB Enschede. PuurOord is met het openbaar vervoer en de auto goed te bereiken. Het programma is een mix van theorie en praktijk met per keer een ander thema.
Op zaterdag 10 juni is dat: Zitten, staan, liggen en lopen.
Op zaterdag 12 augustus is dat: Ismakogie van Top tot Teen.
Kijk voor informatie en aanmelding op: www.ismakogieCW.nl

Jubileumweek van 22 tot 29 juli in Zuid Frankrijk
Dit jaar vier ik, Jeanne Albers, mijn 25- jarig jubileum op "Joia" aan de voet van de Pyreneeën in Zuid Frankrijk. Veel jaren heb ik met plezier Ismakogie mogen uitdragen op deze bijzondere plek tijdens vakantie- en studieprogramma's. In dankbaarheid wil ik iedere dag Ismakogie aanbieden en gaan we genieten van het prachtige Katharenland. Vanwege mijn jubileum zijn er geen kosten verbonden aan de Ismakogielessen. Wel dienen deelnemers zelf de verblijf- en reiskosten te betalen en te regelen. We verblijven in het gastvrije centrum van Freddy en Lisette (Nederlands sprekend).
Kijk voor reservering op: www.joiawelcome.com
Kijk voor informatie op: www.ismakogie.jeannealbers.nl of op : www.jeannealbers.nl.

Deze nieuwsbrief is een uitgave van de Nederlandse Anne Seidel Ismakogie Vereniging. De verspreiding gaat via het secretariaat en via leden/docenten naar cursisten en andere belangstellenden. Doorsturen van deze nieuwsbrief stellen wij op prijs. Wijzigingen kunnen het beste doorgegeven worden aan de afzender, klik op beantwoorden. Lukt dit niet, neem dan contact op met het secretariaat. Om je bericht te kunnen verwerken, is vermelding van je naam en adres noodzakelijk.

Corry Westgeest, eindredacteur
ismakogieCW@tiscali.nl - tel: 0031 (0)53 4763881

Volgende editie juni 2017

Tussendoor nieuws op de site: www.ismakogie.nl


Terug